browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Párásodás, penészedés

Új nyílászáró és a párásodás, penészesedés

Vannak esetek amikor az ablakcsere utáni első tél beköszönt ablakunkon vagy ajtóinkon párásodást veszünk észere. Előző években pedig nem tapasztaltuk. A nyílászárók hibájára szoktunk gondolni de a lakás párás levegője a hibás általában.

Új építésű házaknál elképzelhető hogy csak az első évben jelenkezik a probléma, az építkezéssel járó víz a következő szezonra remélhetőleg teljesen kiszárad.

Ritka esetben előfordulhat penészesedés is, mely szintén nem a nyílászáró hibájából ered. Miután kicseréli rosszul szigetelő nyílászáróit, ahol a levegő szabadon járt ki-be, az új nyílászárókkal a lakás szellőzése szinte teljesen megszűnik.

A lakásban tartózkodók párakibocsájtása főzés, stb… mind mind párát termel. Amennyiben nem cserélődik ki a a belső párás levegő a hideg rosszul szigetelt falakon lecsapódhat a nedvesség. Ez penészedéshez vezethet.

A probléma megelőzése, enyhítése

Mennyiben a ház tervezése még folyamatban van, hívjuk fel tervezőnk figyelmét erre az eseteges problémára. A megfelelő szellőztető rendszer alkalmazásával megelőzhető. Rendszeres szellőztetéssel és külső hőszigeteléssel megszüntethető ez a probléma. Szintén mérsékelhető a párásodás légbevezetők alkalmazásával.

Légbevezetők használata

A modern, jó szigetelésű házakban a párásodás megelőzésére szolgál. A ház építésénél be kell tervezni, utólag kürülményes a kialakítása.